AbonnementenKoffie
ActiesBestellen
100% Direct Trade
100% Eerlijke Koffie
100% Arabica Koffie
100% Biologisch
Menu

Wat betekent de naam Cappuccino?

12 april 2019

Cappuccino kent iedereen als koffie met melkschuim, maar wie weet wat de naam eigenlijk betekent?


Cappuccio staat voor ‘kap’ in het Italiaans.

Het woordje ‘ino’ is een verkleinwoord. Het hele woord ‘Cappuccino’ betekent dus eigenlijk ‘kleine kap’. Deze kap werd vanaf de 16e eeuw gedragen door kapucijner monniken. In het Italiaans werden zij Cappuccini genoemd.


Kapuziner kaffee

Rond 1790 werd er al kapuziner kaffee gedronken in de Weense koffiehuizen. Deze koffie bestond toen uit wat meer ingrediënten dan nu: koffie, ei, suiker, kruiden en room. Hoe Cappuccino nu wordt gedronken hebben we aan de Italianen te danken. Begin 20ste eeuw werden de eerste espresso machines gemaakt waarmee melk kon worden opgewarmd en opgeschuimd.


Zur blauen Flasche

Volgens de legende was ‘Zur blauen Flasche’ het eerste koffiehuis in Wenen. Het werd in 1686 geopend door de Pools-Oekraïnse Jerzy Franciszek Kulczycki. Na de overwinning op de Turken in de slag om Wenen herkende hij de zakken donker bruine bonen die de Turken hadden achtergelaten als koffie en opende daarmee zijn koffiehuis.

Marco d’Aviano

Een ander verhaal dicht de ontdekking van de zakken koffie toe aan de kapucijner monnik Marco d’Aviano. In de strijd rondom Wenen speelde hij een cruciale rol in het verenigen en motiveren van de strijdkrachten rondom de Poolse Jan III Sobieski.

Door te delen informeer je velen ☕️

Recente berichten

100% Direct Trade
100% Eerlijke Koffie
100% Arabica Koffie
100% Biologisch
Naar boven
Eerst even proeven?
Vraag hier het proefpakket aan!