Blog

Sela&co / Nieuws  / Interview Pai Tai van Silaa Farms

Interview Pai Tai van Silaa Farms

Het is een rustige middag. Ik hoor de kippen kakelen terwijl ik voor mij vrouwen hoor praten. Als ik er naar toe loop, zie ik vier vrouwen in de schaduw van het gebouw zitten, druk aan het werk.

Zij werken voor Silaa Farms. Eén van hen is Pai Tai. Ze heeft de vriendelijkste glimlach en een stil en verlegen voorkomen. Zij is één van de werkers van het eerste uur. Terwijl ze zit, herinnert zij zich die eerste jaren van hard werken: “Ik was er vanaf het begin bij, toen we nog in het huis van Rien en Maaike (de leiders) werkten. We hadden geen enkele machine en moesten de koffiebonen helemaal met de hand selecteren. Eerst moesten we de slechte bonen eruit halen, dan de peaberries (een speciaal soort boon) en dan sorteren naar grootte. Ik was zo blij toen Rien een schudmachine maakte. Nu wordt ik niet meer zo moe van het werk. We hoeven nu alleen nog op de verschillende soorten bonen te sorteren. Daarvoor moesten we selecteren en selecteren en selecteren, ik werd er bijna depressief van.”

Nu selecteert de machine de verschillende maten boenen en is bonen sorteren het favoriete werk van Pai Tai. “Hier kan ik geen fouten mee maken, maar als we koffie aan het inpakken zijn, moet ik mij heel erg concentreren, omdat ik hier geen fouten mag maken.”

Naar mate de uren verstrijken en de vrouwen doorpraten, schenkt Pai Tai lacht ze opgewekt naar mij als ze vertelt waar ze over praten. Het gaat niet over hun kinderen of over het werk. Meestal klagen ze over hun echtgenoten als die hen weer eens niet helpen. Maar, vertelt ze erg snel bij: “We praten ook over de goede dingen die gebeuren, echt waar.”

Na al die jaren werkt Pai Tai nog steeds voor Silaa farms en heeft zij er een stabiel inkomen aan voor haar familie.

No Comments

Post a Comment