Missie

Koffie met een verhaal

Sela&Co koffie importeert 100% biologische, arabica koffie van de Karen bevolking in het noorden van Thailand. De boeren verbouwen het op een hoogte van 1000 meter, waardoor de beste koffie verkregen wordt. De schaduwplanten waaronder de koffie groeit zorgen voor de juiste omstandigheden. De planten krijgen op deze manier ruim de tijd om volwassen te worden, waardoor de natuurlijke suikers in de koffiebonen zich ten volle kunnen ontwikkelen. Zo ontstaat een koffie met een rijke, intense en kruidige smaak. Op het moment zijn zo’n 100 boeren betrokken bij Sela&Co koffie. Deze arme Karen boeren werden jaren, misschien wel eeuwenlang ondergehouden omdat de Thai hen als als tweederangsburgers zien. Nu krijgen zij hun waardigheid terug en zijn ze de gelegenheid om de beste koffie te produceren.

Karen cultuur

Het verhaal achter Sela&Co koffie is een echt Karen cultuur verhaal. Alles begon in de begin jaren van 2000, bij de vraag wat de Karen mensen aan te kunnen bieden om te overleven. Van oorsprong komen de Karen mensen uit Tibet. Zij zijn door de jaren heen steeds verder zuidwaarts getrokken om bouwland te vinden. De Karen verbouwen rijst om in hun onderhoud te kunnen voorzien. De verbouw van rijst op de bergvelden is niet meer toegestaan om zo het nog aanwezige bos te sparen.
Bij de Karen mensen was het erg belangrijk om de rijstvelden als gezin te bewerken, om de tuinderij met de hele familie te draaien, om de taken in huis te verdelen. Ook hielpen de gezinnen elkaar.
Tegenwoordig is het heel gewoon dat kinderen voor weken of maanden aan een stuk opgroeien zonder vader of zonder moeder. In sommige gevallen zelfs zonder ouders. De grootouders kijken dan naar de kinderen om. Van een echt gezinsleven is echter geen sprake meer.
Veel mannen trekken naar de stad om werk te zoeken waardoor gezinnen ontwricht worden. De verleidingen in de stad op gebied van drank, luxe goederen en een immorele levensstijl zijn groot. Het verdiende geld komt vaak niet bij het gezin terecht, maar is al op voor het ontvangen is. De verbouw van koffie biedt een mogelijkheid voor de Karen om als gezin bij elkaar te zijn en in eigen onderhoud te voorzien. Zo wordt het gezinsleven hersteld.

Phaowanat Wanapui, koffieboer

Ik ben 34 jaar, ben getrouwd en heb drie kinderen. De oudste is 15 jaar en de jongste 7 jaar.
Ik ben met koffie begonnen vanwege mijn kinderen. Op de bergen bij ons is al heel veel kaalkap geweest. De regering vertelde ons wel dat het niet mocht, maar we begrepen niet waarom. Ik ben in Mae Sarang naar een zaterdagschool geweest en daar heb ik het belang van de natuur geleerd. In mijn omgeving wordt veel met chemicaliën gewerkt en we beginnen daar nu de negatieve gevolgen van te zien. Als ik koffie plant in een bosgebied, bescherm ik daarmee de natuur want dan zorg ik ervoor dat dit stuk bos blijft bestaan. Ik heb ook een rijstveld en heb geprobeerd pompoenen en tomaten te verbouwen, maar daarbij wist ik niet hoe ik ze moest verkopen. Dat Silaa koffie de garantie geeft mijn koffie te kopen is erg fijn.
Ik houdt het gras onder de koffieplanten kort en leg blad bij de bomen als mulchlaag. Ik wil nu ook compost gaan maken zoals ik dat op de training heb geleerd. Ik heb nu zo’n 100 bomen en wil dit in de toekomst uit gaan breiden.